Augmented-, mixed-, en virtual reality

Steeds meer architecten zetten visualisatietechnieken in om klanten te laten zien – of eigenlijk te laten ervaren – hoe het gebouw eruit gaat zien. Het gebruik van augmented-, mixed- en virtual reality maakt het mogelijk om sneller, betere beslissingen te nemen. Dat kan veel tijdwinst opleveren. De technieken bieden je bovendien de mogelijkheid het ontwerp direct te veranderen als reactie op feedback van klanten.

Klanten nemen tegenwoordig vaak geen genoegen meer met een getekende schets. Ze worden dagelijks geconfronteerd met de meest meeslepende visualisatietechnologieën en verwachten dat ook als ze een grote investering doen.

Verschillende visualisatietechnieken
Er zijn verschillende visualisatietechnieken mogelijk. Virtual reality, augmented reality en mixed reality laten je allemaal iets zien wat er eigenlijk niet is. Terwijl je met virtual reality volledig wordt ondergedompeld in een virtuele 3D wereld, geeft augmented reality een toevoeging aan de echte fysieke wereld om je heen. Mixed reality probeert dit samen te brengen door realistische 3D beelden in de echte wereld te plaatsen, waardoor het lijkt alsof het er thuis hoort.

Uit onderzoek blijkt dat architecten de mogelijkheid om gebouwen van klanten tot leven te brengen als grootste voordeel zien van digitalisering. Het levert bijvoorbeeld grote meerwaarde voor de klant als je al voordat de bouw begint een realistisch beeld kunt geven van het eindresultaat. Architecten die verder zijn in het werken met parametrische modellen kunnen de consequenties van het aanpassen van het ontwerp zelfs direct zowel op esthetisch vlak, als financieel, als wat betreft de footprint van het gebouw aan klanten voorleggen.

Het is leuker en verbetert de samenwerking
Visualisatietechnieken maken het ontwerpproces ook leuker. Het is interactief en innovatief en vermindert de behoefte aan last-minute wijzigingen. Daardoor is er meer efficiëntie en heb je meer controle over het bouwproces. Architecten die ermee werken signaleren ook dat opdrachtgevers in een virtuele presentatie andere dingen zien, ook als het ontwerp al uitgebreid in plattegronden en doorsneden besproken is. VR is dus niet alleen een presentatiemiddel, het is ook een samenwerkingsmiddel.

Voor opdrachtgevers, andere ketenpartners en architecten zelf
Visualisatietechnieken lijken voornamelijk ingezet te worden om het gebouw voor opdrachtgevers tot leven te brengen. Ten onrechte. Het werkt namelijk ook goed voor architecten om ruimtes beter op hun ervaring te toetsen. En ook bij andere ketenpartners zorgen andere visualisatiemethoden voor een efficiëntere samenwerking, omdat je sneller en beter inzicht krijgt in het ontwerp.

Mixed Reality
Mixed Reality

Breder inzetbaar
Visualisatietechnologie wordt op dit moment vooral ingezet aan het begin van een traject. Maar de inzet van mixed reality, virtual reality of augmented reality kan ook nog veel verschil maken in latere stadia van projecten. Denk bijvoorbeeld aan een betere uitvoering van projecten op de bouwplaats en meer ondersteuning voor medewerkers ter plekke, van wie een steeds bredere kennis wordt verwacht. Bijvoorbeeld in de vorm van handleidingen, instructies of vinklijstjes op een iPad, gekoppeld aan het BIM-model. Maar denk ook aan technieken als de hololens, waardoor medewerkers op de bouwplaats hun handen vrijhouden.

Vragen of suggesties?

We helpen je graag verder. Laat ons weten als je vragen of suggesties hebt.

Marieke IsthaCommunity Manager

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche