Begin dit jaar zijn de cao-onderhandelingen tussen de BNA namens de bureaudirecties en FNV, CNV en De Unie namens de medewerkers begonnen: de cao in onze sector is per 1 maart jl. afgelopen. De bepalingen in die cao blijven van kracht, ook al is deze formeel afgelopen.
Update cao-onderhandelingen
In de voorbereiding hebben de BNA bureaus via een enquête en via een aantal bijeenkomsten in het land hun opvatting kunnen meegeven over de werkgeversinzet en over de uitkomst. Deze raadpleging heeft erg geholpen bij het bepalen van de werkgeversinzet.
De besprekingen tussen de beide cao-delegaties verlopen in een constructieve sfeer, maar tot nu toe is er nog geen onderhandelingsresultaat bereikt. Het streven van de cao-delegatie en het BNA bestuur is om zo snel mogelijk een akkoord te hebben en zo duidelijkheid voor de leden en hun medewerkers te kunnen bieden. We krijgen regelmatig vragen over de voortgang vanwege de financiële planning voor het eigen bureau voor het komend najaar. Maar het is ook belangrijk dat er een set verantwoorde arbeidsvoorwaarden komt te liggen, die recht doet aan de huidige onzekere situatie in onze markt en meer algemene cao ontwikkelingen in Nederland en aanpalende branches.
Als er een onderhandelaarsakkoord ligt, zal dit eerst via een ledenraadpleging aan de BNA-leden worden voorgelegd, voorzien van een advies van het BNA bestuur. Parallel zullen de bonden dit voorleggen aan hun leden. Er is pas sprake van een nieuwe cao als de BNA en de bonden formeel instemmen met het nog te bereiken onderhandelaarsakkoord.
Zo snel als meer bekend is laten we het weten.
Namens het BNA bestuur,
Han de Groot
BNA-directeur a.i.