De BNA streeft naar een versnelling van de duurzame ontwikkeling van de bouw in Nederland en naar een halvering van het grondstoffengebruik in 2030. Deze versnelling is noodzakelijk om het door de overheid gestelde doel te halen: een circulaire, klimaatadaptieve en energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. De trainingen van BNA Academie laten zien hoe architecten hun bijdrage kunnen leveren.
Bekijk de actuele planning voor onze trainingen binnen het thema duurzaamheid.
Groen in architectuur: natuurinclusief en klimaatadaptief
Een architect die in zijn of haar gebouwen de gebruiker centraal stelt, kan niet om de toepassing van groen heen. Planten en bomen verminderen stress, verhogen de productiviteit, stimuleren de creativiteit en verbeteren de luchtkwaliteit en akoestiek. Door groen als integraal onderdeel van je ontwerp mee te nemen, haal je het maximale uit deze kwaliteiten. Deze eendaagse training geeft je inzicht in de mogelijkheden van ontwerpen met groen en schetst daarnaast de context van deze groene ontwikkeling.
Programma: 1 dag // Kosten leden BNA: 469,- / niet-leden: 579,- excl. btw
Biobased ontwerpen en bouwen: een introductie
De bouw verandert van een lineaire bedrijfstak met fossiele brandstoffen en veel afval in een circulaire branche die uitgaat van hernieuwbare en biobased oplossingen. Om de ecologische voetafdruk van bouwen neutraal te maken, is dit cruciaal. In deze training van één dag maak je kennis met verschillende soorten biobased materialen en producten, hun toepassingsgebieden en de mogelijkheden voor nieuwbouw en renovatie. Met deze kennis ben je voorbereid op de toekomstige vraag en vergroot je jouw kansen op de markt.
Programma: 1 dag // Kosten leden BNA: 415,- / niet-leden: 515,- excl. btw
Biobased: in de praktijk
Het buzz-word: “Biobased bouwen”, is het een hype, een trend, een transitie of de toekomst? Biobased bouwen is meer dan het gebruik van materialen, denk ook aan een ontwerpstrategie zoals: ‘eco-logisch’ ontwerpen, biomimicry, biofilisch design en het passiefhuis-concept. Tijd om dieper in deze materie te duiken met 2 specialisten op dit gebied.
Programma: 2 dagen // Kosten leden BNA: 735,- / niet-leden: 920,- excl. btw
Bouwen met hout: introductie
Hout heeft zich als duurzaam materiaal inmiddels meer dan bewezen. Hout legt voor een lange tijd CO2 vast en heeft ook voor de bewoner of gebruiker prettige eigenschappen. In deze training komen in drie dagdelen de specifieke eigenschappen van hout, de voordelen en de mogelijkheden van bouwen met hout uitgebreid aan de orde.
Programma: 3 dagdelen // Kosten leden BNA en BEP'ers: 660,- / niet-leden: 820,- excl. btw
Duurzaamheid integraal: van MEPG tot Paris Proof
Je kan naar duurzaamheid kijken vanuit verschillende invalshoeken. Bijvoorbeeld vanuit energie (BENG), maar ook vanuit materiaalgebruik (MPG). Maar hoe kan je deze invalshoeken integraal bekijken? Neem bijvoorbeeld drievoudig glas in vergelijking met HR++ glas. Zijn de baten van het lagere energieverbruik genoeg om de extra milieulasten van het drievoudig glas te rechtvaardigen? In deze cursus geven wij inzicht in de verschillende meet- en waarderingsmanieren waarop naar duurzaamheid gekeken kan worden. Daarnaast gaan we op de wetgeving in: Wat is nu verplicht en welke veranderingen komen er aan?
Programma: 2 dagdelen // Kosten leden BNA en BEP'ers 415,- / niet-leden: 515,- excl. btw
Circulaire keten samenwerking // CIRCO track
De circulaire revolutie binnen de bouw & vastgoed sector is begonnen. De bouwsector is momenteel niet toekomstbestendig en is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van de gebruikte grondstoffen. Een slimmer en efficiënter grondstoffenmanagement is cruciaal om welvaart blijvend mogelijk te maken. Daarom nodigen CIRCO & BNA Academie alle architecten uit om via de principes van de circulaire economie aan een toekomstbestendige industrie te werken. Tijdens deze ééndaagse workshop leer je als architect de basis van het circulair ontwerpen. Wat zijn de principes van de circulaire economie, waarom is het interessant voor jou én je opdrachtgever en hoe neem je als creatieve professional de rol van change agent in?