Het gebruik van big data voor slimmere ontwerpen is aan een opmars bezig, maar ook nog geen gemeengoed. Slechts één op de acht architecten maakt hier op dit moment gebruik van.
Het verkrijgen van goede data is nog niet altijd even eenvoudig. Bijvoorbeeld realtime (historische) kostendata verzamelen, inclusief realistische verwerkingskosten met ingecalculeerde risico’s, zoals van weersomstandigheden. Of data om een goede ruimtelijke toetsing te kunnen maken, zoals data over geluid en veiligheid en geodata over de ondergrond. Naast de data zelf is er ook behoefte aan eenvoudige ontsluiting van beschikbare data.
Het gebruik van data voor voorspellende analyseoplossingen staat in de branche nog in de kinderschoenen. Uit een rapport van McKinsey blijkt dat de bouwsector weinig of geen echt voorspellende analyseoplossingen op project- of brancheschaal heeft. De sector kan aanzienlijke waarde creëren door analyse- en inzichtplatforms te ontwikkelen die gebruik maken van de groeiende pool van gegevens tussen en binnen bedrijven. Deze platforms vragen proactief, datagedreven beheer, zowel óp projecten als projectoverstijgend.
Data verkrijgen door internet of things?
Data zit al verwerkt in softwaretools die je kunt kopen, je kunt ook losse datasets kopen. Een derde mogelijkheid is zelf data verzamelen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van internet of things (iot). Iot bestaat uit hardware en softwaretechnologieën. De hardware bestaat uit de aangesloten apparaten of sensoren en de netwerken die ze verbinden, zoals Lora, Wi-Fi en Bluetooth. Softwarecomponenten omvatten platformen die gegevens over de hardware verwerken en aan gebruikers beschikbaar stellen. Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet en kunnen communiceren met personen en andere objecten die op grond hiervan autonome beslissingen nemen. Denk aan een vochtsensor in de muur, die automatisch meldingen geeft van verhoogde vochtigheid, zodat dit in de planning van de beheerder van het betreffende pand voor (virtuele) inspectie wordt opgenomen. Al die data kan natuurlijk ook worden opgeslagen en gebruikt bij toekomstige ontwerpen.
Een ander mooi voorbeeld is het gebruik van smartwatches, die gedetailleerd informatie geven over de looproutes in gebouwen. Stel je gaat een ziekenhuis ontwerpen, dan kan het zinvol zijn medewerkers een aantal maanden met zo’n smartwatch om hun werk te laten doen, zodat je precies weet wat de looproutes van mensen zijn. Die gegevens helpen je een optimaal ontwerp te maken.