Industralisatie, robotisering en 3D printen

De bouwopgave voor de komende jaren is enorm, maar het tekort aan handen groeit. We zijn een vergrijzende sector met steeds minder kwalitatief hoogwaardige bouwvakkers en installateurs. We moeten dus slimmer bouwen. Meer industrialiseren en robotiseren. Dat is ook belangrijk vanwege de betaalbaarheid van wat we maken. Arbeid is duur en bepaalt voor een groot deel de kostprijs van gerealiseerde bouwwerken. Industrialisatie, robotisering en 3D printen bieden een oplossing en kansen voor jouw bureau.

De voordelen van off-site (modulaire) fabricage, robotica en additive manufacturing van componenten zijn groot. Het leidt tot snellere, goedkopere, duurzamere, beter gedetailleerde, minder grondstofverspillende en makkelijker te monteren gebouwcomponenten. En er zijn minder arbeidskrachten voor nodig.

Gezien de noodzaak die eraan ten grondslag ligt en de investeringen die op wereldschaal worden gedaan, wordt geavanceerde fabricage en het gebruik van moderne constructiemethoden de komende jaren grootschalig uitgerold. Industrie 4.0 doet haar intrede in de bouw. De zogenaamde ‘smart-factory’.

5 tot 10 keer meer productie
Volgens onderzoek van McKinsey is een productiviteitsstijging van vijf tot tien keer de huidige productiviteit mogelijk, als we consequenter gebruik maken van meer industriële bouw van modules en bouwdelen. Tot voor kort kwam industrialisatie in de bouw nog maar mondjesmaat van de grond. Veel bouwbedrijven deinzen ervoor terug om te investeren in machines die flink op de vaste lasten drukken en bovendien vaak maar één soort taak kunnen uitvoeren.

In de woningbouw zien we echter een kentering. Steeds vaker komen woningen uit ‘de fabriek’. Was dat in 2020 nog één op de zeven, voor 2021 is één op vijf de verwachting. Daarbij maken de overdekte bouwplaatsen met georganiseerde werkstations, die de industrialisatie in de bouw tot voor kort kenmerkte, plaats voor echt gerobotiseerde woningfabrieken. Ondanks de investeringen van vele tientallen miljoenen beschikken vanaf eind 2021 VolkerWessels, Koopmans, Plegt Vos, Van Wijnen en Dijkstra Draisma over dergelijke fabrieken. En zij staan zeker niet alleen.

Kans voor architecten
Niet alle architecten zijn fan van industrialisatie. Ze twijfelen aan de technische en/of esthetische kwaliteit. Er zijn ook architecten die er anders naar kijken en de samenwerking aangaan met de industriële bouwers. Zij zien het industriële proces als een nieuw gereedschap waar je mee om moet leren gaan, maar die kansen biedt. Door een andere aanpak kunnen zij bijvoorbeeld metselverbanden toepassen die het straatbeeld verfraaien. En circulaire gebouwen maken voor hetzelfde geld als niet-circulaire gebouwen. Daar zetten zij graag hun vakmanschap voor in.

Vragen of suggesties

We helpen je graag verder. Laat ons weten als je vragen of suggesties hebt.

Marieke IsthaCommunity Manager