Industralisatie, robotisering en 3D printen

De bouwopgave voor de komende jaren is enorm, maar het tekort aan handen groeit. We zijn een vergrijzende sector met steeds minder kwalitatief hoogwaardige bouwvakkers en installateurs. We moeten dus slimmer bouwen. Meer industrialiseren en robotiseren. Dat is ook belangrijk vanwege de betaalbaarheid van wat we maken. Arbeid is duur en bepaalt voor een groot deel de kostprijs van gerealiseerde bouwwerken. Industrialisatie, robotisering en 3D printen bieden een oplossing en kansen voor jouw bureau.

We leven niet in de jaren ‘60
Bij sommige mensen gaan de nekharen overeind staan als ze woorden als industrialisatie en standaardisatie horen. Beelden van de jaren ’60 doemen op. Saaie, eenvormige woningen zonder ziel, die al binnen een paar decennia hun waarde verliezen. Maar dat is niet hoe het vandaag de dag hoeft te zijn. Het grote verschil tussen traditionele industrialisatie en moderne industrialisatie is dat we digitalisering hebben. In de jaren ’60 werden fabrieken niet aangestuurd door computers. Series van één maken was niet mogelijk. En hoewel nog steeds niet alle ‘fabrieken’ in Nederland daar helemaal op ingericht zijn, zijn er ook legio voorbeelden waar dat inmiddels wel kan. Dankzij digitalisering is efficiency op maat mogelijk.

Smart industry
Deze meer digitale industrialisatie noemen we ook wel Smart Industry of Industry 4.0. Dat verwijst naar de trend van automatisering en gegevensuitwisseling bij industriële fabricagetechnieken. Daarbij gaat het ook om het gebruik van allerlei slimme koppelingen, waarmee je een ‘smart factory’ kunt maken. Binnen deze slimme fabrieken worden machines gekoppeld en uitgelezen. Dat zorgt voor veel meer inzicht en de mogelijkheid om output en proces steeds sneller te optimaliseren. Uiteraard begint dit met voorkomen dat informatie moet worden overgetypt. Alles is gekoppeld, aangeduid als file to factory. Dat verkleint ook de kans op fouten en wordt al steeds vaker toegepast.

Vragen of suggesties

We helpen je graag verder. Laat ons weten als je vragen of suggesties hebt.

Marieke IsthaCommunity Manager