0.9 versie van BNA template ILS Ontwerp & Engineering gereed

Een BNA-werkgroep heeft eind juni de zogenaamde 0.9 versie opgeleverd die vanaf nu te gebruiken en te downloaden is. We nodigen je uit om kennis te nemen van de template en eventuele verbetervoorstellen voor 24 augustus aan de werkgroep te melden.

De template biedt voor architectenbureaus en hun opdrachtgevers en ketenpartners de mogelijkheid om eenduidige afspraken te maken over wanneer welke informatie door welke partij in het ontwerpproces wordt geleverd uitgesplitst per ontwerpfase. De template bestaat nu alleen uit een uitgebreid Excel-bestand. De 1.0 versie van de template zal uiteindelijke afdrukbare pdf’s leveren conform de bestaande 1.0 versie ILS O&E.

De template is een invulling van en gebaseerd op de 1.0 versie van de ILS Ontwerp & Engineering die afgelopen september door het Multidisciplinaire Team is gepubliceerd. Een groep van ruim 20 architectenbureaus heeft vanaf de publicatie van de ILS nagedacht en voorstellen gedaan voor een invulling van de ILS per ontwerpfase en de daaraan gekoppelde te modelleren parameters.

Gekozen is om voor de meest voor de hand liggende bouw- en installatiedelen (gecategoriseerd volgens de NL SfB codering) aan te geven in welke ontwerpfase wordt begonnen met het modelleren en wanneer de architect gereed is met het modelleren van de informatie. Architectenbureaus die een aanbieding maken met gebruik van de template zijn uiteraard vrij om een hoger of lager informatieniveau aan te houden. Het doel van de template is om een referentiekader te bieden als de BIM-eisen vanuit de opdrachtgever niet van te voren zijn vastgelegd of multi-interpretabel zijn.

De werkgroep heeft ook verbetervoorstellen gedaan voor de 1.0 versie van de ILS O&E en gedeeld met het Multidisciplinaire Team. Deze verbetervoorstellen zullen worden meegenomen bij de volgende aanpassing van de ILS en publicatie van de 2.0 versie van de ILS O&E.

De BNA-werkgroep gaat de mogelijke verbetervoorstellen begin september beoordelen en verwerken zodat in september de 1.0 versie van de template kan worden gepubliceerd.