Internetconsultatie MPG: laat je stem horen!

Minister De Jonge wil de MPG-eisen aanscherpen en uitbreiden naar andere functies.
Dit heeft impact op het werk van van architecten. Middels een zgn. internetconsultatie is het mogelijk te reageren op de voorgestelde wijzigingen. Het is belangrijk dat we dit als BNA-architecten ook daadwerkelijk doen. Ga dus naar de onderstaande link en laat je stem horen!

De kern van het voorstel zijn de maatregelen voor een scherpere milieuprestatie voor woningen en kantoren en de introductie van een milieuprestatie-eis voor andere gebruiksfuncties. Daarnaast wordt ook een aantal andere wijzigingen aangebracht. Als eerste wordt een aparte eis ingevoerd voor kleine gebouwen. Als tweede wordt vastgesteld hoe de berekening van de milieuprestatie wordt gedaan voor gebouwen waarin meerdere gebruiksfuncties aanwezig zijn. Als derde wordt vastgesteld welke onderdelen van een bouwwerk vallen onder de berekening van de milieuprestatie.

Naast deze wijzigingen wordt een herziene versie van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken aangewezen. Dit heeft onder andere gevolgen voor de hoogte van de milieuprestatie-eis. Dit gaat samen met de vaststelling van een nieuwe weegset.

Reageren kan tot en met 23-02-2024. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties zorgvuldig beoordeeld en waar mogelijk verwerkt in de wijzigingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het voornemen is om de gewijzigde wetgeving dit voorjaar aan de Tweede Kamer voor te leggen.