Actueel / Nieuws

'Het inzetten van rolmodellen is onze kracht'

'There is a special place in hell for women who don't help other women'

Op 13 juni kwam een groep architecten samen in de Stadssalon om te spreken over een inclusieve architectenbranche. Bovenstaande uitspraak van Madeleine Albright zorgde mede voor een prikkelend gesprek onder leiding van gastvrouw Tracy Metz. Als toenmalige voorzitter van de BNA hield Nathalie de Vries een introductie, waarbij ze met recente cijfers nog maar eens het belang onderstreepte van inclusiviteit. Ook lichtte ze toe wat de BNA op dit onderwerp voor plannen heeft.

Na deze informatieve aftrap ontstond al snel een actief gesprek, waarbij verschillende aanwezigen door Tracy Metz op de hotseat, werden geplaatst, waar ze uitgebreid hun inzichten, ervaringen en oplossingen deelden met de aanwezigen.

Rolmodellen

Zo was er de voorkeur voor een strategische en stapsgewijze insteek om aandacht te vragen voor het onderwerp boven een offensieve aanpak. Over het algemeen was iedereen het er mee eens dat verandering vooral eerst bij jezelf begint. Lef en doorzettingsvermogen zijn belangrijke middelen om jezelf te ontwikkelen, maar het helpt als de thuissituatie een carrière ondersteunt (je ziet bijvoorbeeld veel stellen die een bureau opstarten). Ook werd er een voorbeeld gegeven waar diversiteit als strategie werd ingezet voor het contact met klanten en voor persoonlijke ontwikkeling binnen het team. Namelijk het actief inzetten, in- en extern, van buddy’s ‘slimme koppels’, en dan niet alleen de combinatie man / vrouw, maar ook verschillende samenstellingen qua seksuele voorkeur, culturele achtergrond etc.

Het belang van rolmodellen werd breed gedeeld. Rolmodellen van alle soorten, culturen en gender; en in alle lagen van de organisatie. Belangrijk daarbij is de stimulans vanuit de directie om het goede voorbeeld te geven. Er missen nog steeds veel rolmodellen in het middenmanagement, iets wat wellicht nog een gevolg is van de crisis? Volgens een aantal aanwezigen zijn toen veel vrouwelijke architecten overgestapt naar de bouwwereld en overheid.

Er is een wens om als (BNA) vrouwen bij elkaar te blijven komen en ervaringen en tips en elkaar te delen. Wat daarbij belangrijk werd gevonden is dat vrouwen vanuit de eigen kracht werken en niet geforceerd hun ‘mannetje staan’. In het verlengde van de wens tot voortzetting van deze bijeenkomsten en het verder uit te bouwen, kwam de oproep om meer gebruik te maken van andere bestaande netwerken.

Inclusiviteitsmeter op je bureau

Na dit gesprek werd de groep opgedeeld om dieper in te gaan op het onderwerp en ook hier kwamen een aantal ideeën uit. Bijvoorbeeld om een inclusiviteitsmeter toe te voegen aan je bureau, hoe diverser hoe beter. Dat zou een initiatief vanuit de BNA kunnen worden, een gedachte die werd verwelkomd.

Men was het er over eens dat het belangrijk is om bij het gesprek over inclusiviteit meer mannen te betrekken. De jongere generatie is zich er al veel meer van bewust, maar in een door mannen gedomineerde bedrijfstak is het overheersende macho taalgebruik en onderling gedrag vaak nog erg expliciet. Dat uit zich ook veel tijdens netwerk events, de aanwezigen denken dit te kunnen doorbreken door nadrukkelijker aanwezig te zijn en mannen aan te spreken dergelijk gedrag. Kom vooral ook weer dit jaar naar de BNA Architectendag op 14 november.

Ook genderdiversiteit is soms moeilijk bespreekbaar, binnen de sector wordt er niet makkelijk over gesproken. Verder zijn er nog steeds weinig mensen van andere culturen binnen de opleidingen en binnen veel bureaus. De enkeling die er dan wel is heeft vaak het gevoel dat ze een hele groep moeten vertegenwoordigen.

Nathalie de Vries sloot de middag af met de opmerking dat er altijd en overal diversiteitsontkenners zijn. ‘Onze kracht zit in het inzetten van positieve rolmodellen (in de breedste zin) en het geven van aandacht aan de bureaucultuur. Als je er echt aan wilt werken, kan dat binnen een bureau nog een lastige discussie zijn, maar wel één die het verdient om te voeren! En geef aan dat anders zijn oké is, geef zelf het goede voorbeeld!’

Bij de BNA gaan we zeker verder met de ontwikkeling van HR tools en het benoemen van diversiteit als thema om bureaus er ook bewuster van te maken. Een dergelijke tool kan een zelfscan zijn voor architectenbureaus die handvatten geeft om inclusiviteit en diversiteit in het eigen bureau te vergroten. Vanuit de aanwezigen wordt hier positief op gereageerd.

Wat is er al gedaan?

Het afgelopen jaar is er aandacht besteed aan de inclusieve architectenbranche door een aantal blogs / interviews met best-practices waarin Caroline Bos (UNStudio), Shu-Yun Tang (Royal HaskoningDHV) en Nathalie de Vries (MVRDV) aan het woord zijn geweest. Daarnaast organiseerde de BNA events rond het thema. De BNA was aanwezig bij vergelijkbare activiteiten, waaronder de Europese ACE Women in Architecture Taskforce. De BNA LinkedIn groep “vrouwen in de architectuur’ is gestart, die regelmatig gevoed wordt met links en updates. De BNA-gedragsregels zijn aangepast met een inclusiviteits- en diversiteitsclausule die door alle leden van de BNA ondertekend wordt. Hierdoor hoopt de BNA nieuwe verbindingen te maken, de zichtbaarheid te vergroten en meer bewustzijn te creëren voor het onderwerp.

Meedenken met ontwikkelen handreiking inclusieve branche?

Naast het voortzetten van bovenstaande acties is er het plan om een handreiking te ontwikkelen voor BNA bureaus. Doel van de handreiking is een zelfscan voor architectenbureaus te ontwikkelen waar zij tools aangereikt krijgen om het eigen bureau inclusiever en diverser te maken. Om de handreiking met zelfscan te ontwikkelen zijn we op zoek naar BNA-leden die mee willen denken. Geïnteresseerd? Meld je aan bij Marieke Istha

AFFR City Dreamers filmscreening

Architecture Film Festival Rotterdam en BNA presenteren de Europese première van een spraakmakende film over vier internationaal gerenommeerde vrouwelijke ontwerpers uit de recente architectuurgeschiedenis. De film wordt vertoond als onderdeel van AFFR 2019 op vrijdag 11 oktober om 19:00 in LantarenVenster. Zet deze datum alvast in je agenda