Samenwerkingsprojecten

Voor een optimale implementatie van digitale innovatie, waarbij alle mogelijkheden en voordelen worden uitgenut, zijn we niet alleen afhankelijk van de architectenbureaus, maar van de gehele bouwketen. Op het moment dat er geen goede samenwerking is de keten haal je niet het optimale profijt uit digitalisering. Voor veel bureaus is dit een van grootste belemmeringen. Daarom zet de BNA zich - door middel van diverse samenwerkingen en de communicatie hierover - in om de positie van de architect in de keten en de keten zelf te versterken.

Wat is het?
Technologisering en digitalisering veranderen met een ongekende snelheid en impact de manier waarop we leven en de steden en dorpen waarin we leven. Daarbij ligt de focus vaak op techniek, maar hoe veranderen de stedenbouw, de landschapsinrichting en de architectuur als gevolg van deze nieuwe industriële revolutie? Hoe ontwerpen we leefbare 'smart' cities? Hoe moeten bestuurders, ontwerpers, inrichters en beheerders, hier mee aan de slag? En welke tools hebben we hiervoor nodig?



In de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ gaan (gemeentelijke) overheden, het bedrijfsleven en belangenverenigingen, waaronder ook de BNSP, de NVTL en de BNA, op zoek naar antwoorden op deze vragen. Samen ontwikkelen, toetsen en implementeren we de tools die nodig zijn om de ontwerpprincipes voor de slimme stad in de praktijk toe te passen en daarmee de stad van morgen vorm te geven. Dit zijn de ontwerpprincipes:

  • We willen een duurzame en democratische stad (zoals bedoeld in Sustainable Development Goal 11).
  • Daarin ontwerpen we alles als een democratisch slim netwerk.
  • We ontwerpen flexibiliteit.
  • En we ontwerpen betekenisvol.

Voor elk van deze ontwerpprincipes worden binnen deze City Deal ten minste drie tools ontwikkeld: 12 totaal.

Wat doet de BNA?

Om ervoor te zorgen dat deze ontwerpprincipes goed geborgd zijn in de tools, hebben zowel de BNSP, de NVTL als de BNA leden afgevaardigd voor een ontwerpkwaliteitsteam, dat gevraagd en ongevraagd advies geeft over de tooling die wordt ontwikkeld. Zij denken - voor zichzelf en achterban van de drie beroeps- brancheorganisaties - mee over de ruimtelijke weerslag en helpen de City Deal partners de ontwerpprincipes voor ogen te houden.

Het kwaliteitsteam bestaat uit:

  • Lars van Vianen (INBO) vertegenwoordigt de BNA
  • Johan Snel (VORM) vertegenwoordigt de NVTL
  • Rob van der Velden (Atelier Dutch) vertegenwoordigt de BNSP

Het ontwerpkwaliteitsteam komt in de periode 1 januari 2021 tot eind 2022 elke 4 maanden samen voor een intervisie-sessie waarbij de diverse tools tegen het licht aan worden gehouden.

Vragen of suggesties?

Je kan altijd contact opnemen met de BNA, we helpen je graag verder!