Iedereen verdient een plek, een thuis, om zijn leven in te richten!

Sense of Belonging – noodopvang voor vluchtelingen – 2016

De actie Sense of Belonging (#Sob) is een platform voor betere oplossingen die vluchtelingen niet alleen een plek geven, maar bovenal een thuis en het gevoel geven erbij te horen. Wij willen er zelf niet financieel beter van worden, maar een maatschappelijk probleem oplossen. Architecten, ingenieurs en andere ruimtelijke creatieven willen die broodnodige meerwaarde bieden. Zonder belonging, maar niet belangeloos.

De Bollenstreek, inzending Gebouw van het Jaar 2018

Momenteel worstelen we in Nederland met de vraag hoe en waar we vluchtelingen, na acute opvang, een plek kunnen geven. Deze ‘statushouders’ wonen soms jarenlang in tijdelijke niet-duurzame opvang. Dit kan beter. Daarom willen wij, de architectenbranche, samen met probleem- en statushouders zoeken naar nieuwe oplossingen voor de ‘permanente tijdelijke' leefomgeving.

Wat is Sense of Belonging (SoB)?

  • Voor vluchtelingen
    Een initiatief van de BNA om de creatieve kracht van architecten en andere ruimtelijke ontwerpers in te zetten bij de realisatie van kwaliteitsrijke en duurzame oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsstatus.
  • Creatieve kracht
    SoB bestaat uit een grote taskforce van architecten en andere ruimtelijke ontwerpers uit het hele land die graag hun bijdrage willen leveren aan deze maatschappelijke opgave.

Hoe werkt SoB?

SoB gaat uit van zelfwerkzaamheid, is pragmatisch en voegt creatieve denkkracht toe op basis van vraaggestuurd werken en het betrekken van elkaars kennis en kunde. SoB is vrijwillig maar niet belangeloos, werkt transparant.

  • SoB gaat uit van zelfwerkzaamheid, is pragmatisch en voegt creatieve denkkracht toe op basis van vraaggestuurd werken en het betrekken van elkaars kennis en kunde. SoB is vrijwillig maar niet belangeloos, werkt transparant.
  • Zelfwerkzaamheid
    Concreet betekent dit dat leden van de taskforce met de probleemhouder de opgave, de vraag aan SoB en de mogelijke werkwijze zo goed mogelijk in kaart brengen. Dit doen zij via de online Probleemvraag SoB.
  • Uitvoerbaarheid
    Het actieteam, de werkgroep van SoB, checkt of een vraag/project van derden onder de vlag van SoB kan worden uitgevoerd. Hierbij spelen zaken als uitvoerbaarheid, variëteit van de projecten, omvang van de opgave, gevraagde inzet en beschikbare vergoeding een rol. SoB richt zich op ‘permanente tijdelijke’ huisvesting en leefomgeving van vluchtelingen, en in principe niet op noodopvang en ‘reguliere’ sociale woningbouw.
  • Pragmatisme
    Het actieteam SoB denkt mee en beslist waar nodig snel en pragmatisch. Het team bestaat uit Fred Schoorl, Saskia Dijkstra, Liselore Zoeteweij, Wilma Jansen (allen BNA), Johan Loeffen (vanuit taskforce) en Maaike Westinga (vanuit taskforce).
  • Vraaggestuurd
    De trekker vanuit de taskforce en de vragende organisatie geven samen vorm aan het project en de organisatie daarvan. BNA blijft waar mogelijk faciliteren en stimuleren – vraaggestuurd
  • Cocreatie
    Betrek ook andere leden van de taskforce bij het project, zodat er rijkere oplossingsrichtingen bedacht worden en je ook inspiratie bij je collega’s opdoet. Zoveel mogelijk kennis en kunde betrekken en van elkaar leren. Slim samenwerken is ons principe.
  • Vrijwillig, maar niet belangeloos
    Bedenk zelf goed wat je wel en niet op vrijwillige basis wilt doen. Zoals besproken is SoB in principe op vrijwillige of vergoedingbasis, maar dat is vanzelfsprekend niet logisch in situaties waarin de andere partijen betaald aan tafel zitten en daar waar de probleemhouder eigenlijk regulier architectenwerk vraagt. Bespreek dit ook gelijk met de probleemhouder. Binnen SoB hebben we over dit punt met elkaar afgesproken dat we niet vooraf exacte grenzen kunnen aangeven, maar wel volledig transparant naar elkaar zullen zijn. Het actieteam zal dit aspect in het vizier houden.
  • Transparant
    De trekker vanuit de taskforce informeert en stemt af met het actieteam waar nodig gedurende de looptijd van het project.