Opdrachtgevers aan het woord

In deze reeks vertellen opdrachtgevers waarom ze een BNA-architect hebben ingeschakeld voor hun verbouwing, en of ze waar voor hun geld hebben gekregen.

Opdrachtgever: Stichting Woonservice Drenthe Westerbork
Gesprek met Michel Jager, Programmamanager nieuwbouw
Architectenbureau: Specht architectuur & stedenbouw, Groningen
Opgave: verandawoningen in Klijndijk, hofje voor senioren in Veenoord, beiden sociale woningbouw

Naar welke waarden en kwaliteiten zocht Woonservice voor deze gebouwen?
Woonservice vindt het belangrijk dat een gebouw passend in zijn omgeving is, waarbij het niet direct afleesbaar is dat het sociale woningbouw. We zijn een plattelandscorporatie en bouwen voornamelijk in een dorpse omgeving, dus oog voor het landschap is belangrijk. Binnen budget moeten we tot een passende oplossing komen. Iets wat alsmaar lastiger is.
Prettig wonen in prettige wijken vinden we ook belangrijk. Het ene project is in Klijndijk, een krimpend dorp, het project in Veenoord is voor ouderen. Bij beiden speelt het stimuleren van ontmoeting een belangrijke rol om eenzaamheid tegen te gaan. Verbinding tussen bewoners met elkaar, verbinding met de straat vinden we belangrijk.

Waarom heeft Woonservice voor dit architectenbureau gekozen?
Voor de verandawoningen in Klijndijk hebben we Specht gekozen omdat ze affiniteit met sociale woningbouw hebben. Ze weten met een beperkt budget toch architectonische kwaliteit in sociale woningbouw te behalen. Er was net een project van hen opgeleverd in de Wyert in Groningen, waarbij ze met standaard woningen een zorgvuldige inpassing hadden gemaakt en door inventief gebruik van metselwerk fraaie gevels hadden ontworpen.
Over Klijndijk waren we zo tevreden, dat we Specht Architecten ook voor de opgave in Veenoord hebben gevraagd. Op de locatie stond een school in het omringende landschap. Een zorgvuldige inpassing vonden we belangrijk en Specht heeft beide disciplines in huis: architectuur en stedenbouw. Zij kijken goed naar de kwaliteiten van de omgeving. Toevallig had architect Annet Ritsema op dat moment net een onderzoek afgerond over nieuwe woonvormen voor ouderen, die input konden we direct toepassen.

Klijndijk
Klijndijk
Klijndijk
Klijndijk
Klijndijk
Klijndijk
Veenoord
Veenoord
Veenoord
Veenoord

Hoe en wanneer bepaal je of het gebouw precies is wat je had 'besteld'?
We bestellen niet een gebouw, we hebben vooraf niet een plaatje in ons hoofd. Er ligt een opgave en we zoeken samen met onze samenwerkingspartners naar een goede oplossing. Dat is niet voor iedere architect weggelegd, we zien ook wel eens dat een architect puur voor het esthetische gaat en zaken als de betaalbaarheid, comfort, bewonerswensen uit het oog verliest. We verwachten een coöperatieve en open houding, met Specht werkt dat heel goed.

De opgave in Klijndijk was een zogenaamd verversingsproject: 8 nieuwe woningen terugbouwen op de plaats van 10 gesloopte woningen, waarbij de meeste bewoners terugkeren. Specht kwam met het idee om een veranda te maken aan de straat, omdat de voortuin diep zijn en op het zuiden liggen. Een nogal onorthodox voorstel in een dorp: je gaat niet in je voortuin zitten. Daar is intern veel discussie over geweest, dat vonden we spannend om te gaan doen. Annet heeft het aan de bewoners gepresenteerd en die waren enthousiast. Je ziet nu ook dat de veranda’s echt iets toevoegen aan de woningen. We zijn tevreden als de huurder tevreden is. In Klijndijk is dat het geval. Bewoners hebben zich hun veranda eigen gemaakt.

In Veenoord wilden we woningen voor senioren in het dorp bouwen. De gemeente had een standaard verkavelingsplan, maar wij wilden iets wat meer collectief is. Dat werd een hofje. Maar wel een ongedwongen hofje, waar je de keuze hebt om je buren te ontmoeten of niet, als je daar geen behoefte aan hebt. De gemeenschappelijk woonkamer op de hoek, die eventueel ook door de buurt kan worden gebruikt, vonden we ook een mooi idee. Bewoners kunnen daar zelf iets organiseren om samen te doen.

Beide projecten zijn netjes binnen budget, maar het zijn geen standaardoplossingen. Ze zijn specifiek voor de plek en voegen zo waarde toe aan die plek. Dat maakt het toekomstbestendig.

Jouw opdrachtgever aan het woord?

Was je zelf opdrachtgever en wil je graag vertellen over de samenwerking met de architect of wil je jouw opdrachtgever graag aan het woord laten?